Wat is een palmboom?

Wat is een palmboom?

De meeste mensen denken bij de gedachte aan een palmboom aan een mooi tropisch oord hier ver vandaan. De boom kenmerkt zich aan zijn harige en lange stam die tot erg ver kan reiken. Bovenaan deze stam zitten lange en grotere bladeren die naar beneden hangen. Onder deze bladeren bevindt zich wel eens een kokosnoot. Een bijzondere eigenschap van de palmboom is namelijk dat het een voedzame bron kan produceren, genaamd kokos. Een kokosnoot is van buiten net zo hard en harig als de stam van de boom, maar dit is totaal niet het geval aan de binnenkant.

 

Eten van een kokosnoot

Het leuke aan een palmboom is dus dat er kokosnoten aan de boom groeien. Je moet de kokosnoten voorzichtig openmaken als je er eentje hebt weten te plukken. De noot is namelijk gevuld met vocht, dat erg lekker is om zo los te drinken. Daarnaast zijn de binnenkanten van de noot bedekt met een soort harder vruchtvlees van de kokos. Zowel de melk als dit vruchtvlees zijn heel goed te verwerken in allerlei dingen om te eten en te drinken. Zo kan er van het vocht kokosmelk of kokosolie gemaakt worden. Kokosmelk wordt nog wel eens voor het koken gebruikt of voor in de koffie en van kokosolie zijn allerlei lekker verzorgingsproducten te maken.

 

Locatie van een palmboom

Je zal een natuurlijke palmboom niet zo gauw in Nederland zien staan. De seizoenen in dit land zijn over het algemeen veel te koud voor de palmbomen om goed te kunnen groeien. Ideale locaties voor palmbomen zijn warme, maar vochtige gebieden. Denk daarbij aan eilanden die zich in een tropisch gebied bevinden. Naast warmte heeft de boom namelijk ook veel regen nodig om goed te kunnen groeien. In Europa zijn er ook wat landen waar palmbomen in het wild te aanschouwen zijn. Denk aan Spanje en Frankrijk.