Het kiezen van de juiste interim opdracht

Iedereen wil tijdens zijn interim opdracht een mismatch voorkomen. De combinatie van gebrek aan kennis bij de opdrachtgever, overselling en tijdsdruk zijn belangrijke factoren waardoor een mismatch kan ontstaan. Zowel de zelfstandige als de opdrachtgever zullen nadeel ondervinden van de mismatch, waardoor het verstandig is om onderstaande punten te bekijken om het zoveel mogelijk te voorkomen.

Interim opdracht vergt vakkundige skills

Het is goed om je te beseffen dat een interim opdracht specifieke skills nodig heeft voor een goede uitvoering. Ga goed bij jezelf na welke skills jij hebt, welke je nog moet bijschaven en welke je gewoonweg niet hebt. Een schaap heeft nooit vijf poten en het is zonde als je aangenomen wordt voor een opdracht, je tijdens de uitvoering vastloopt in bijvoorbeeld vakkennis die je niet hebt.

Onderhoud ook je soft skills

Een vergeten kindje zijn nog steeds de soft skills. Vaak gaat het mis bij het aansluiten van de soft skills van de interim bij het team. Los van het hebben van vakkennis zijn er ook soft skills nodig die bij de opdracht en het bedrijf passen. Als je slecht tegen een informele sfeer kan en liever een zakelijke basis hebt, dan is het onverstandig om een opdracht voor langere tijd aan te nemen bij een bedrijf dat juist een hele informele bedrijfscultuur hebt. Doordat je niet goed in het team past, komt jouw boodschap ook minder goed of misschien wel niet over, waardoor je de plank bij de opdracht misslaat.

Overselling bij interim opdracht

Het gebeurt vaak dat een opdrachtgever zijn opdracht meer gericht op de cv van een freelancer schrijft en omgekeerd de freelancer gericht op de opdracht van de opdrachtgever. Door in beide gevallen niet bij je eigen basis te blijven, wordt er een overselling gecreëerd. De opdrachtgever maakt de opdracht mooi passend op de cv van de zzp’er waardoor er mogelijk belangrijke skills niet benadrukt worden. Andersom geldt dat als een freelancer zijn cv aanpast op de opdracht, dan kunnen belangrijke zaken als soft skills of onderliggende kwaliteiten al snel in de schaduw belanden. In beide gevallen is het ontzettende zonde en maakt dat de match mis kan gaan door het oversellen van beide partijen. Voorkom dus dat je jouw cv of interim opdracht schrijft op basis van de gegevens van een ander, maar hou het bij wat jíj te bieden hebt.

Bemiddelaars voor interim opdrachten

Door de grote online-wereld wordt het steeds makkelijker om interim opdrachten te vinden, maar ook om een bemiddelaar te vinden. Door te kiezen voor een bemiddelaar kun je zelf minder makkelijk in een mismatch stappen. Of je nu opdrachtgever over zelfstandige bent, door een bemiddelaar ertussen te zetten weet je vrijwel zeker dat bekende valkuilen worden uitgediept en daardoor wordt voorkomen dat er een mismatch ontstaat.

Interim opdracht is een lastig te vervullen vacature omdat veel dingen moeten kloppen. Het is van belang dat beide partijen waken voor een mismatch en zorgen dat er zoveel mogelijk hiaten worden weggehaald alvorens er overeenstemming is om teleurstellingen te voorkomen.