Koffieweetjes: de wetenschap achter de drank


Koffiebonen vergelijken. Iedereen is tegenwoordig bekend met koffie. Maar zelfs de meest ervaren koffiedrinker weet dikwijls niet wat voor feiten er allemaal achter het bitterzoete drankje zitten. Hieronder vind je meerdere feitjes en weetjes over koffie, cafeïne en het drinken van koffie.

Koffie helpt tegen diabetes

In een onderzoek bij de Amerikaanse Universiteit van Californië stuitten wetenschappers op iets opmerkelijks: koffiedrinkers hadden beduidend minder kans op diabetes dan mensen die geen koffie dronken. Het betreffende onderzoek omvatte 910 mannen en vrouwen van 50 jaar of ouder, die 8 jaar werden gevolgd en onderzocht. Er werd een onderscheid gemaakt tussen mensen die wel regelmatig koffie dronken, en mensen die dat niet deden. De regelmatige koffiedrinkers bleken 60 procent minder kans te hebben om diabetes te ontwikkelen dan de mensen die geen koffie tot zich namen. Koffie bevat namelijk antioxidanten die een remmende werking hebben op het ontstaan van diabetes. Als je al diabetes hebt, moet je met koffiedrinken echter oppassen. De drank staat erom bekend dat hij tot een verhoogde bloeddruk kan leiden.

Koffieweetjes

Koffie helpt tegen jicht

Jicht is een lastige, pijnlijke kwaal die veel voorkomt in mensen van 40 jaar en ouder met een gewrichtsaandoening. Het nuttigen van koffie vermindert de kans op jicht, en remt de symptomen, blijkt uit een Amerikaans-Canadese studie.

De voordelen van cafeïne

Cafeïne staat erom bekend dat het spierpijn verlicht en onderdrukt en de kans op huidkanker verkleint. Ook zorgt koffie drinken voor een fit en vol gevoel, wat helpt bij mensen die proberen om af te vallen en geen calorieën mogen hebben. Cafeïne geeft je (tijdelijk) energie en verhoogt de concentratie. Het vermindert de vermoeidheid, waardoor veel mensen het drankje gebruiken om wakker te worden of te blijven bij lange avonden. Daarbij verhoogt cafeïne je temperatuur, hartslag en ademhaling – goed als je warm wil worden, maar niet goed als je lijdt aan diabetes.

De nadelen van cafeïne

Koffie heeft jammer genoeg wel een aantal negatieve bijwerkingen. De grootste valkuil bij koffie is dat het drankje verslavend werkt. Als je meer dan drie koppen koffie per dag drinkt, raakt je lichaam daar zo gewend aan dat je last zal krijgen van afkickverschijnselen als je minder gaat drinken. Symptomen zijn bijvoorbeeld hoofdpijn en concentratieproblemen. Deze klachten houden meestal vijf tot tien dagen aan, waarna je lichaam zich weer hersteld heeft van het cafeïnetekort. Ook zijn sommige mensen overgevoelig voor de werking van cafeïne: een normale hoeveelheid koffie bij de een kan leiden tot slapeloosheid, duizeligheid en oorsuizen bij de ander. Voor die mensen bestaat er daarom ook cafeïnevrije koffie.

Cafeïne en miskramen

Er is een periode dat koffie werkelijk gevaarlijk is voor de gezondheid en dat is tijdens een zwangerschap. Bij vrouwen die koffie drinken neemt het risico op een miskraam sterk toe. Dit is bewezen door een onderzoek onder 1063 zwangere vrouwen in Amerika. Het bleek dat de inname van cafeïne de bloedtoevoer naar de placenta en het ongeboren kind bemoeilijkt, wat zorgt dat je kind te weinig stoffen binnenkrijgt om te groeien. Ook heeft cafeïne een negatieve uitwerking op de stofwisseling van ongeboren kinderen. Vanaf de derde maand van zwangerschap tot aan de geboorte zou koffie volledig gemeden moeten worden om zeker te zijn dat je de kans op een miskraam niet verhoogt. Dit advies krijg je meestal dan ook van je huisarts.